Útvonalterv

Az alábbi Google térkép segítségével könnyedén tájékozódhat a Budapest-Lopar útvonalról.

Utazásunk a szigetre.

Mi Vecsésről indulunk, mindig az éjszakai utazást választjuk, mert a gyerekek induláskor elalszanak, érkezéskor felkelnek így nekünk is könnyebb. Éjszaka kisebb a forgalom, nincs tumultus a kapuk előtt, s én szeretek éjjel vezetni.
Először az autópálya matricát veszem meg vagy 10 napos matricát díja 2975 forint, vagy a havit díja 4780 forint attól függően mennyi időre megyünk.
Végighajtunk az M7-es autópályán, Letenyéig. Az, hogy hol lépjük, át a határt az attól függ, hogy mennyi LPG gáz van a tartályomban. Ha sok és kitart Zágrábig, akkor az új határátkelőn, ha kevés, akkor a régin, mert a Letenyei MOL kúton tudunk gázt tankolni és ahhoz a régi határátkelő van közelebb.

A határátkelőhelyen felmutatjuk a személyi igazolványainkat, vagy az útleveleinket és mehetünk is tovább, általában közösen ellenőriznek a Magyar és a Horvát hatóságok úgynevezett kézből-kézbe ellenőrzés van.

Horvátországba érve néhány kilométer után elérkezünk az első kapuhoz Gorican-nál itt nincs más dolgunk csak a gombot megnyomni, és a kapott jegyet eltenni. Végig haladunk az autópályán a Zágráb elölti fizető kapuig Sveti Helenáig, az előző kapunál a kapott jegyet bedugjuk a nyílásba és a bal kéz felé eső kijelzőn megjelenik, hogy mennyit kell fizetnünk. Ez esetünkben 42 Kuna, érdemes előre kiszámolni.

A következő autópálya szakasz díjmentes, Zágráb körüli körgyűrű, mint nálunk az M0-ás . Akinek LPG üzemű autója van az a következő INA benzinkúton tud LPG gázt is tankolni. A díjmentes szakasz után jön a következő kapu, gombnyomás és jegy el tét, majd az autópálya szakasz végén Zuta Lokva-nál a fizetés, itt 57 Kunát kell fizetni.

Innen Senj felé egy szerpentinen vezet le az utunk a tengerpartig.

A tengerparton a komp kikötőig kell haladni. Fő szezonban az első komp fél 5-kor indul a szigetre. Komppal kapcsolatban a következő tapasztalataink vannak. A menetrendet nem mindig tartják, ha tumultus van, folyamatosan járnak. Ha a jegypénztáros nincs a pénztárban, a büfében van az indulás előtt 5 perccel nyit. Ha olyan ütemben érkezzünk a kikötőbe, hogy a matrózok intenek, hogy hajtsunk fel a kompra, nyugodtan hajtsunk fel, mert a kompon is lehet jegyet venni. A komp menetideje KB:15 perc.

Miután lehajtottunk a kompról végig kell vezetni a szigeten a kempingig. A kemping bejárata előtt van egy parkoló itt a bejelentkezés idejére meg lehet állni. ÉS HURRRRRÁÁÁÁ NYARALLLLLLLLLUNK. Tapasztalatok autópályával kapcsolatban. A kapuknál fizethetünk Euróval is, ekkor a visszajárót Kunában kapjuk, nem a legkedvezőbb árfolyamon számolva, és fizethetünk kártyával is. Hallottunk olyan estről, hogy rosszul adtak vissza nagy címletből, illetve Euróból nem adtak vissza, de velünk ilyen még nem történt.

A fizető kapuk előtt sebesség korlátozó táblák vannak kihelyezve, ezeket a sebességeket érdemes betartani, mert a horvát rendőrök itt elő szeretettel szoktak mérni és büntetni. A benzinkutaknál, pihenőhelyeken a mosdó használatáért olykor jelentősebb ideig is várni kell. Az autópályák rendesen ki vannak táblázva egyszerű eligazodni. A Horvát autópályákon a mieinkkel szemben nincs olyan sok lehajtó és benzinkút, érdemes figyelni az üzemanyag szint mutatót.